Το βιβλίο της Ντόρας Πέγκα για τα χειροποίητα χαλιά βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία!
Ο τόμος των 370 σελίδων, έργο 10ετούς έρευνας και εμπειριών, είναι έτοιμος. Με το διακριτικό τίτλο "Το Χαλί της Ανατολής", το έργο αυτό αποτελεί σταθμό στην ελληνική επιστημονική έρευνα για τα υφαντά και τα χαλιά. Ταυτόχρονα αποτελεί και για το μέσο αναγνώστη και καταναλωτή με τις 265 φωτογραφίες του, τον πληρέστερο οδηγό για μια τεκμηριωμένη και σωστή ενημέρωση γύρω από το χειροποίητο χαλί στην ελληνική γλώσσα.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Το Χαλί της Ανατολής" της Ντόρας Πέγκα, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την κ. Άννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφο και επίκουρο καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Μεσών Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την κ. Μ. Μιλίγκου-Μαρκαντώνη, επίκουρο καθηγήτρια της Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το βιβλίο μίλησε επίσης και η συγγραφέας, Ντόρα Πέγκα.

Με εξίσου μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου και στην Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στους πρόσφατα ανακαινισμένους και όμορφους χώρους του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, που άνοιξε ειδικά εκείνη την ημέρα τους χώρους του για την εκδήλωση.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε υπό την αιγίδα του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., μίλησαν ο κ. Νικ. Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η κ. Ε. Βουτυρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία καθώς και ο κ. Σπύρος Ζλατάνος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. και η συγγραφέας, Ντόρα Πέγκα.

Οι ομιλητές εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου αναφέρθηκαν στην ιστορία και την πορεία του χαλιού ανά τους αιώνες, στην αξία του ως έργου τέχνης και ως χρηστικού πλέον αντικειμένου της καθημερινής ζωής.

Και στις δύο εκδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από την ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση, παρευρέθηκαν άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, καθώς και γνωστές προσωπικότητες τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για τη διάδοση του πολιτισμού του χειροποίητου χαλιού Ανατολής γίνονται προσπάθειες παρουσίασης του, σε όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές πόλεις. Με το σκεπτικό αυτό, στις 8 Οκτώβριου του 2001, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στην πόλη των Ιωαννίνων στο Ξενοδοχείο "Du Lac", με ομιλητές: την κα. Βάσω Ρόκου, Καθηγήτρια, Τομέας Λαογραφίας του Παν/μίου των Ιωαννίνων και την κα. Αιμιλία Θεμοπούλου, Καθηγήτρια, Τομέας Νεότερης Ιστορίας του Παν/μίου των Ιωαννίνων. Στις 22 Νοεμβρίου του 2001, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στην Κομοτηνή με ομιλητές: την κα. Μαρία Αμπατζή, δημοσιογράφο και την κα. Τζένη Κατσαρή. Ενώ στις 6 Φεβρουαρίου 2002, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στις Σέρρες, στο Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, με ομιλήτρια την δημοσιογράφο, κα. Δέσποινα Γιαννακίδου. Ακολουθεί, στα τέλη Νοεμβρίου 2002, η παρουσίαση του βιβλίου στην Βέροια.


"Εντρυφώντας έτσι από τη μια πλευρά στη μαγεία του παλιού ανατολίτικου χαλιού και συναντώντας από την άλλη τους σύγχρονους κατασκευαστές, η Ντόρα Πέγκα δημιούργησε ένα πλούσιο σε πληροφόρηση βιβλίο και συγχρόνως ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, πραγματικό 'παραμύθι'".

Απόσπασμα από κριτική του βιβλίου,
στο "Βήμα της Κυριακής",
8 Οκτωβρίου 2000, σελ. Στ. 11
κα ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ

"Μια εξαίρετη έκδοση για τα χαλιά της Ανατολής και την ιστορία τους, κοσμεί εδώ και λίγο καιρό την ελληνική βιβλιογραφία με την βαρύνουσα υπογραφή της γνωστής εμπόρου χαλιών της συμπρωτεύουσας, Ντόρας Πέγκα. Η συγγραφέας έχει εντρυφήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη στην ιστορία των χαλιών και στην επιστημονική καταγραφή των μεθόδων κατασκευής τους. Έχει πολλές φορές επισκεφτεί τις χώρες της Ανατολής και τις νομαδικές φυλές της ερήμου και έχει κατορθώσει να αποτυπώσει μέσα στις 370 σελίδες του εξαίρετου αυτού βιβλίου, την πείρα και τις γνώσεις που απέκτησε κάνοντας μακροχρόνιες συστηματικές μελέτες και επιτόπιες έρευνες."

Κριτική στην Εφημερίδα
«Στύλες της Ορθοδοξίας»,
Δεκέμβριος 2003, τεύχος 41.

 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Magnet Internet Services - Copyright © 2004 - 2009 Gallery Dora Penga - All rights reserved