Η επιθυμία των ανθρώπων της Galerie Ντόρα Πέγκα να διευρύνουν τα όρια των εμπορικών δραστηριοτήτων τους, πραγματώθηκε μέσα από την ίδρυση μίας μη-κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας με το χαρακτηριστικό τίτλο 'Μονοπάτια της Ανατολής'.
Ουσιαστικά, η αστική αυτή εταιρεία αποτελεί τη θεσμική θωράκιση και πλαισίωση όλων των πολιτιστικών παραμέτρων της δραστηριότητας της Galerie Ντόρα Πέγκα και το μπόλιασμά  της με μια νέα δυναμική. Η συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών, ανθρώπων σημαντικών στον τομέα τους (επιστήμες, εμπορία, αρχιτεκτονική, τέχνες και ΜΜΕ), διευρύνει το πλαίσιο των δράσεών μας σε άλλους χώρους πέρα από την υφαντική τέχνη και τεχνική. Σκοπός των 'Μονοπατιών της Ανατολής' είναι η γνωριμία με τους πολιτισμούς των χωρών της Ανατολής και η κατανόηση των δικών τους πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων. 
Η προσέγγιση των λαών και πολιτισμών της Ανατολής, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Η διοργάνωση εκθέσεων, ομιλιών ή ημερίδων, η συγγραφή και δημοσίευση κειμένων, η παραγωγή και προβολή οπτικοποιημένων ντοκουμέντων είναι κάποιες δράσεις, που μπορούν να οδηγήσουν στην κατανόηση της καθημερινότητας των λαών της Ανατολής.
Σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας, φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα ταξίδια/περιπέτειες στις χώρες της Mέσης Ασίας. Με αφετηρία τις γνωριμίες της Galerie Ντόρα Πέγκα στην περιοχή θα διοργανώνονται ταξίδια σε γνωστά, ιστορικά, αλλά και σε άγνωστα και μυστηριακά μέρη στην περιοχή της Ασιατικής λεκάνης.
Τέλος, ο λόγος που τα 'Μονοπάτια της Ανατολής' ιδρύθηκαν με την παρούσα μορφή μιας μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας, είναι το γεγονός ότι οι φιλοδοξίες μας δεν σταματούν στην ελληνική επικράτεια. Στόχος μας είναι η συνεργασία με εθνικούς, ευρωπαϊκούς, αλλά και διεθνείς φορείς και οργανισμούς για την πραγμάτωση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις χώρες της Ανατολής. Μεταφέροντας πόρους και γνωστικό κεφάλαιο, ελπίζουμε στη συνεργασία με τοπικούς φορείς και κοινότητες με ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και τη χαρά της γνώσης, της δημιουργίας και της ανθρωπιστικής πράξης εκ μέρους μας.

'Τα Μονοπάτια της Ανατολής' διοργάνωσαν σε συνεργασία με τη Galerie Ντόρα Πέγκα Έκθεση Νομαδικών Υφαντών στη Μίλητο, χώρο Γεύσεων και Πολιτισμού, Βαΐων 7, Λαδάδικα. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια πρώτη γνωριμία των 'Μονοπατιών της Ανατολής', των σκοπών και της δράσης της στο κοινό της Θεσσαλονίκης.  Το όμορφο περιβάλλον που παρέπεμπε στη νομαδική ζωή της Ανατολής, διαμορφωμένο από την αρχιτέκτων Ράνια Σταματάκη, οι ανατολίτικοι ήχοι καθώς και οι γεύσεις και οι μυρωδιές της περσικής κουζίνας που πλημμύρισαν τον εκθεσιακό χώρο, οδήγησαν πραγματικά στα ίχνη των νομάδων της Ανατολής.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003, στις 8.30 μ.μ., όπου παρατηρήθηκε πραγματική κοσμοσυρροή ανθρώπων όλων των ηλικιών, και διήρκεσε έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η «Μίλητος» για να τιμήσει την έκθεση έκανε αφιέρωμα στην Περσική Κουζίνα από τις 18 έως τις 24  Σεπτεμβρίου.

Με τον ίδιο σκοπό, τα «Μονοπάτια της Ανατολής» και η Galerie Ντόρα Πέγκα, στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων των Λη' ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ οργάνωσαν έκθεση στο Γενί Τζαμί με θέμα: «Οι Δρόμοι των Νομάδων - Μονοπάτια της Ύφανσης», η οποία διήρκεσε έως τις 15 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2003, 
Ο όμορφος χώρος του Γενί Τζαμί είχε στολιστεί και διαμορφωθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης, την αρχιτέκτων Ελένη Βρετζάκη με διακοσμητικά, χρηστικά υφαντά των νομάδων της Ανατολής, καθώς και με πλούσιο, ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι, συνδυάστηκε ιδανικά η δημιουργία νομαδικής ατμόσφαιρας με την σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση για το κοινό.
Η προβολή εικόνων από την νομαδική ζωή συνοδευόμενη από ένα επεξηγηματικό κείμενο, που έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο επάνω χώρο εντυπωσίασε τους επισκέπτες και τους έκανε κοινωνούς της νομαδικής πραγματικότητας στην Κεντρική Ασία. Οι ειδικές προβολές για το κοινό έγιναν, εκτός από την ημέρα των εγκαινίων και στις 8/11, 9/11, 14/11 και 15/11στις 8μ.μ.

Ο Σπύρος Πέγκας ως εκπρόσωπος των «Μονοπατιών της Ανατολής», συμμετείχε στο συνέδριο «ΕΓΝΑΤΙΑ: Ένα ταξίδι μέσω αναμνήσεων μεταναστών» που διοργανώθηκε από τους Osservatoria Nomade Stalker (Ρώμη), Οξύμωρον (Αθήνα), ΑΑΑ (Παρίσι) στις 11-19 Φεβρουαρίου 2005 στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του με θέμα "Shut up - Start Act" παρουσίασε τη δραστηριότητα των Μονοπατιών και αναφέρθηκε στο θέμα της σύγχρονης μετανάστευσης και των προσφύγων και στην αντιμετώπισή τους από την ελληνική πολιτεία.

Υπό την αιγίδα των «Μονοπατιών της Ανατολής» τελεί και η Ακαδημία Σιάτσου της Δάφνης Τζιαννοπούλου. Μέσα στους υπέροχους χώρους της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής  Θεσ/νίκης και για διάστημα τριών χρόνων (2004/5-2006/7) οι μαθητές της ακαδημίας διδάσκονται τα θεωρητικά αλλά και πρακτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να μπορεί κανείς ν' ασκήσει επίσημα και αναγνωρισμένα το επάγγελμα του Θεραπευτή Σιάτσου.

Πληροφορίες στο 2310-835262

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΑ 'ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΆΝΑΤΟΛΗΣ'

Στα ταξίδια των «Μονοπατιών της Ανατολής» μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310-462020.
ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» >>
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Magnet Internet Services - Copyright © 2004 - 2009 Gallery Dora Penga - All rights reserved