ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ
ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΑΛΙ

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αγορά ενός χειροποίητου χαλιού. Απαραίτητη προϋπόθεση η αγορά να γίνει από άνθρωπο εμπιστοσύνης με μόνιμη έδρα και γνώση του είδους.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αγορά ενός χειροποίητου χαλιού, κι’ αυτό για δυο βασικούς λόγους.  Γιατί ένα χειροποίητο χαλί αγοράζεται για μια ζωή και πρέπει να αρέσει στον αγοραστή και ακόμη γιατί δεν είναι μια φθηνή πρόχειρη αγορά καθώς ως έργο τέχνης κοστίζει.

Το χαλί της επιλογής σας δεν είναι απαραίτητο πάντα να είναι ακριβό επενδυτικό κομμάτι.  Μπορεί ένα οποιοδήποτε απλό χαλάκι να σας γοητεύσει και να το θαυμάζετε για χρόνια στο χώρο σας.

Απαραίτητη προϋπόθεση η αγορά να γίνει από άνθρωπο εμπιστοσύνης με μόνιμη έδρα και γνώστη του είδους.  Μακριά από ευκαιριακές αβέβαιες και περιστασιακές αγορές γιατί πάντα κινδυνεύει κανείς αντί του έργου τέχνης που ονειρεύεται να αποκτήσει ένα άχρηστο κουρέλι.

Την ποιότητα του χαλιού την καθορίζουν πολλοί συντελεστές.  Ο κυριότερος, που ρυθμίζει και τη διάρκεια ζωής του, είναι η ποιότητα των υλικών κατασκευής του π.χ. του μαλλιού, του βαμβακιού, του μεταξιού. Μπορεί το μαλλί να προέρχεται από  καλοζωισμένα πρόβατα η όχι.  Μαλλιά προβάτων ορισμένων περιοχών είναι πιο ανθεκτικά στον χρόνο.  Επίσης, το βαμβάκι και το μετάξι υπάρχουν και αυτά σε διάφορες ποιότητες.

Δεν είναι αλήθεια ότι το μετάξι δεν είναι ανθεκτικό εφ’ όσον χρησιμοποιείται στα αλεξίπτωτα!  Βεβαίως χρειάζεται ιδιαίτερο τρόπο περιποίησης και καθαρισμού.

Τον μύθο του καλού χαλιού τον κρατά πάντα η Περσία δίχως αυτό να είναι πάντα η απόλυτη αλήθεια.  Σήμερα σε ολόκληρη την Ανατολή δουλεύονται χαλιά καλής και κακής ποιότητας, όμορφα αλλά και άσχημα, αξίας και δίχως αξία.

Το σχέδιο, η λεπτή εργασία, η όμορφη αρχιτεκτονική του δομή και η ποιότητα κυρίως των υλικών κατασκευής του, είναι τα βασικά στοιχεία της εκτίμησης ενός χαλιού.

Ένας καλός έμπορος αν είναι και γνώστης του χειροποίητου χαλιού είναι υποχρεωμένος να σας δώσει χρήσιμες και σωστές πληροφορίες που αφορούν την διάρκεια ζωής ενός χαλιού αλλά και κυρίως την αξία του.

Το χειροποίητο χαλί, οποιασδήποτε προέλευσης, ποιοτικής τοποθέτησης, αξίας και αισθητικής είναι ένα αυθεντικό έργο τέχνης, το οποίο δεν έχει τιμή αλλά αξία.

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο