ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΤΟΥ ΧΑΛΙΟΥ ΣΑΣ

Περιποιηθείτε μόνοι σας τα χειροποίητα χαλιά σας με τις οδηγίες μας και επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει σχετικά με τη φύλαξη και την καθαριότητα.

01

Μεταχειριστείτε τα χαλιά σας ως έργα τέχνης. Μην τα πλένετε δίχως λόγο!

02

Η υπερβολή πάντα βλάπτει. Όσο κακό μπορεί να κάνει η εγκατάλειψη του χαλιού στη σκόνη, το ίδιο κακό του κάνει και η υπερβολική καθαριότητα ή η λανθασμένη καθαριότητα.

03

Όχι λοιπόν στα κτυπήματα και στα κτυπητήρια. Όχι στα βασανιστικά τινάγματα στις βεράντες γιατί πέφτουν τα υφάδια και σπάζουν τα στημόνια.

04

Ναι στην ηλεκτρική σκούπα κι ας ήταν παλιά απαγορευμένο μέσο καθαρισμού χαλιών. Είναι σήμερα αποδεδειγμένο ότι είναι το μόνο ασφαλές μέσον για τον καθαρισμό των χειροποίητων χαλιών.

05

Την άνοιξη, όταν θα σηκώσετε τα χαλιά σας, χρειάζονται ένα επιμελημένο καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Κατόπιν με ένα λινό, καθαρό, λευκό πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι και νερό ένα προς ένα, τρίψτε τα καλά προς την φορά του πέλους. Φροντίστε να στεγνώσουν καλά, να μην είναι καθόλου υγρά και κατόπιν τυλίξτε τα σε βαμβακερά πανιά από την ανάποδη μεριά τους. Αφού βάλετε ναφθαλίνη ή οτιδήποτε νομίζετε κατά του σκόρου, βαπόνες, καμφορά κλπ., φυλάξτε τα σε ανοικτόχρωμες πάνινες σακούλες ως το φθινόπωρο.

06

Πλύσιμο δεν χρειάζονται τα χειροποίητα χαλιά κάθε χρόνο γιατί θα χάσουν την λιπαρότητα τους, η οποία και δεν τα αφήνει να λερωθούν.

07

Αραιά και μετά από 4-5 χρόνια, ανάλογα και πάλι με τη χρήση του κάθε σπιτιού, μπορεί τα χαλιά να πλυθούν με αγνό σαπούνι και χλιαρό νερό.

08

Όχι καθάρισμα και πλύσιμο με χημικά.

09

Ευαίσθητα χαλιά συστήνουμε να τοποθετούνται σε χώρους που δεν είναι περάσματα.

10

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην τοποθέτηση των διάφορων φυτών του σπιτιού επάνω στα χειροποίητα χαλιά. Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός του μαλλιού.

11

Αντικείμενα όπως π.χ. βάζα, λαμπατέρ, πόδια τραπεζιών κ.λ.π. που πατούν πάνω στα χαλιά πρέπει συχνά να μετακινούνται έστω και ελάχιστα ώστε και πάλι να μπορούν τα χαλιά να αναπνέουν ελεύθερα.

12

Γενικά οτιδήποτε στάξει επάνω στο χαλί σας και το αντιληφθείτε, πρέπει αυτομάτως να το καθαρίσετε με ένα λινό άσπρο καθαρό πανί τρίβοντας προς τη φορά του πέλους.

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο